hero image BRIDGESTONE

BRIDGESTONE däck

BRIDGESTONE är en av världens största däcktillverkare. De har en lång och gedigen historia och de följer ett tydligt motto: Att förse sammhället med överlägsen kvalitet. Något de lyckas med år efter år - på däcktest efter däcktest. Vill du vara säker på att dina däck presterar? Köp däck från BRIDGESTONE.

 

Vad avgör om BRIDGESTONE däcket passar på min bil?

När man ska köpa nya BRIDGESTONE däck så är det tre mått som avgör om det kommer att passa på fälgen och sen på din bil. Alla tre mått hittar du i däckets beteckning och det kan till exempel se ut såhär: 205/55r16. Den första siffran representerar bredden, detta är angivet i millimeter. Man måste se till att däcket inte är för brett eller för smalt för att passa på fälgen. Om du exempelvis har en fälg med en bredd på 7 tum så ska du ha ett BRIDGESTONE däck som är 205 till 215 brett. Det går att kränga på ett BRIDGESTONE däck som är 195 brett på en 7 tums fälg men då får man det som kallas för stretch, det vill säga att man kommer att sträcka ut gummit mer än vad tillverkaren av däcket har tänkt. På vissa entusiastbilar är detta en look som eftersträvas men vid daglig körning är det inget vi rekommenderar eftersom det försämrar BRIDGESTONE däckets vägegenskaper och det kan till och med leda till att BRIDGESTONE däcket hoppar av från fälgen med punktering som följd. Nästa siffra representerar däckets profil, det är däcksidans höjd i procent av däcksbredden. Den sista siffran är vilken fälgdiameter som BRIDGESTONE däcket passar på, angivet i tum. Det nya däcket får inte ha en rullomkrets som diffar mer än fem % mot original omkretsen.

Så här förvarar du dina BRIDGESTONE däck

Även om däck från BRIDGESTONE är både prisvärda och slitstarka så kan du själv hjälpa till att förlänga livet på däcken. Det bästa sättet att göra detta är att förvara BRIDGESTONE däcken på rätt sätt. Hur lämpligt en plats är som förvaringsutrymme är baserad på tre faktorer: temperatur, luftfuktighet och uv-strålar. Den optimala temperaturen för däckförvaring ligger runt ca 15 grader celsius.

Jämn temperatur är viktigt

Det är också viktigt att det inte sker för stora temperaturförändringar under tiden de förvaras då detta kan leda till sprickbildning i gummit vilket i sin tur bidrar till att BRIDGESTONE däcken slits fortare. Har man inget utrymmer som håller 15c så ska man i så stor utsträckning som möjligt se till att de i alla fall ligger inom spannet noll - tjugofem grader celsius och gärna då med så få temperaturväxlingar som möjligt. BRIDGESTONE däck bör inte förvaras så att de utsätts för väta. Om däcken ser blanka/fuktiga ut så är luftfuktigheten för hög, detta kan till exempel inträffa om du förvarar dem i en jordkällare. När vi säger uv-stålar eller uv-ljus så menar vi förstås solljus. Direkt solljus får däcken att torka ut betydligt fortare vilket får BRIDGESTONE däcken att åldras i förtid. Ett åldrat och tort däck har mycket sämre vägegenskaper. Så för att summera: bästa stället att förvara dina däck är i ett lägenhetsförråd i en källare eller i ett källarrum i din villa. Du ska inte förvara dom i tex en carport eller i en jordkällare. Lösa däck kan med fördel förvaras stående. Däck på fälg, tex lättmetallfälg, kan förvaras liggande. Allt detta gäller givetvis oavsett om du har däck från BRIDGESTONE eller ej.Har BRIDGESTONE några däck med fälgkantsskydd?

Om du letar efter däck med fälgkantsskydd så ska du titta efter beteckningar som mfs, fp, rfp, fr, fsl eller ml olika leverantörer har olika förkortningar.


Har BRIDGESTONE tillverkat några bandäck?

Det är ytterst få däcktillverkare som gör racingdäck som är godkända för svensk väg. Vi avråder starkt att montera r-däck på en bruksbil oavsett om det är BRIDGESTONE däck eller ej.


Finns det c-däck från BRIDGESTONE?

När du söker efter däck på hjulonline. Se så kan du bocka i om du bara vill visa c-däck i resultaten. De flesta stora däcktillverkarna tillhandahåller c-dack.


Alla modeller från BRIDGESTONE

Visa mer


Visar 1415 produkter