hero image LAUFENN

LAUFENN DÄCK

Köp dina LAUFENN däck på svenska hjulonline.se - Alltid bra priser och snabba leveranser. Vi har ett mycket brett sortiment och alltid mycket i lager.

Så här förvarar du dina LAUFENN däck

Även om däck från LAUFENN är både prisvärda och slitstarka så kan du själv hjälpa till att förlänga livet på däcken. Det enklaste och kanske bästa sättet att göra detta är att förvara LAUFENN däcken på rätt sätt. Hur lämpligt en plats är som förvaringsutrymme beror på 3 faktorer: luftfuktighet, temperatur och uv-strålar. Den optimala temperaturen för däckförvaring ligger på ca 15 grader celsius. Det är även viktigt att det inte sker för stora temperaturväxlingar under förvaringstiden då detta kan leda till att gummit spricker vilket i sin tur bidrar till att LAUFENN däcken slits fortare. Har man inget utrymmer som håller 15c så ska man i största möjliga mån se till att de i alla fall ligger inom spannet noll - tjugofem grader celsius och gärna då med så lite temperaturförändringar som möjligt. LAUFENN däck bör inte förvaras så att de utsätts för fukt. Om däcken ser blanka/fuktiga ut så är luftfuktigheten för hög, detta kan till exempel inträffa om du förvarar dem i en jordkällare. När vi säger uv-stålar eller uv-ljus så menar vi förstås solljus. Direkt solljus får däcken att torka ut betydligt fortare vilket får LAUFENN däcken att åldras i förtid. Ett åldrat och tort däck har mycket sämre vägegenskaper. Så för att summera: bästa stället att förvara dina däck är i ett lägenhetsförråd i en källare eller i ett källarrum i din villa. Du ska inte förvara dom i tex en jordkällare eller i en carport. Lösa däck kan med fördel förvaras stående. Däck på fälg, tex lättmetallfälg, kan förvaras liggande. Allt detta gäller givetvis oavsett om du har däck från LAUFENN eller ej.

Vad är det som avgör LAUFENN däcket passar min bil?

När man ska köpa nya LAUFENN däck så är det tre mått som avgör om det kommer att passa på fälgen och sen på din bil. Alla tre mått hittar du i däckets beteckning och det kan till exempel se ut såhär: 205/55r16. Den första siffran representerar bredden, detta är angivet i mm. Man måste se till att däcket inte är för smalt eller för brett för att passa på fälgen. Om du till exempel har en fälg med en bredd på 7 tum så ska du ha ett LAUFENN däck som är 205 till 215 brett. Det kan gå att kränga på ett LAUFENN däck som är 195 brett på en 7 tums fälg men då får man det som kallas för stretch, dvs man kommer att sträcka ut gummit mer än vad tillverkaren av däcket har tänkt. På vissa entusiastbilar är detta en look som eftersträvas men vid daglig körning är det inget vi rekommenderar eftersom det försämrar LAUFENN däckets vägegenskaper och det kan till och med leda till att LAUFENN däcket hoppar lös från fälgen med punktering som följd. Nästa siffra representerar däckets profil, det är däcksidans höjd i procent av däcksbredden. Den sista siffran är vilken fälgdiameter som LAUFENN däcket passar på, angivet i tum. Det nya däcket bör inte ha en rullomkrets som diffar mer än 5% mot original omkretsen.

Hur långt kan du köra med ett LAUFENN däck?

Hur långt ett LAUFENN däck på en bil kan rulla är svårt att räkna ut exakt och det är många faktorer som spelar in. Bland annat beror det på underlaget, körstilen och väder och vind. Det beror förstås också på om det är ett sommardäck eller vinterdäck och till och med på vilken plats i landet man bor. Men någonstans mellan 35000 och 50000 km är dock en allmän siffra som brukar nämnas. Om du har en aggresiv körstil så kommer LAUFENN däckets livslängd att kortas ned kraftigt. Det är även viktigt att köpa ett par däck som slits jämnt så att körglädjen blir maximal och på den fronten är däck från LAUFENN ett bra val.Kan jag se hur gamla mina däck är?

Om du tittar längs sidan på dina däck så kommer du att hitta en markering som börjar med "dot". På samma rad som den märkningen så kommer du att hitta en grupp med fyra siffror. Raden kan se ut ungefär såhär: dot a55n jbjr 4916. I detta exempel är det 4916 som representerar däckets ålder. De två första siffrorna är i vilken vecka däcken är tillverkade. De sista två siffrorna står för året. Så om vi ser 4916 så vet vi att däcken är tillverkade vecka 49 år 2016.


Får jag blanda däck från LAUFENN med andra däckmärken?

Det är inte illegalt att blanda däck av olika fabrikat, men det är inget som vi rekommenderar. Om du måste blanda så se till att ha däck från samma tillverkare på samma axel.


Hur lång är leveranstiden på ett par däck från LAUFENN?

Leveranstiden på LAUFENN däck är vanligtvis 7 till 12 arbetsdagar


Alla modeller från LAUFENN