hero image NOKIAN

NOKIAN DÄCK

Nokian Tyres har många år i branschen, för att uttrycka det milt. Bolaget Nokian Tyres grundades 1988 men företaget har sitt ursprung ur Finlands Gummifabrik AB och det startade sin tillverkning redan 1898. De tillverkade sitt första personbilsdäck 1932 och det kan anses vara startskottet för det bolag vi ser idag. Idag har de anläggningar på många platser i världen. De tillverkar däck i Dayton i USA, de har ett testcenter i Spanien och de bedriver vinterdäcksforskning i Norden. De är kanske främst förknippade med bra vinterdäck men de har också flera serier med sommardäck.

Hur snabbt får jag åka på ett NOKIAN däck?

Alla däck, oavsett om de är från NOKIAN eller ej, har en maxgräns för vilken hastighet de tål. Detta kallas för hastighetsindex på svenska eller speed index på engelska. Det står angivet på däcket, du kan hitta det i slutet på däckbeteckningen. På ett NOKIAN däck med beteckningen: 195/55r16 92v så är det den sista bokstaven v som är hastighetsindexet. Detta översätts sedan med hjälp av en tabell. I tabellen ser vi att v är lika med 240 kilometer i timmen. Alla bilar som är tillverkade från 98 och framåt har ett max hastighetsindex. Det ska stå angivet i registreringsbeviset. Ett annat sätt att ta reda på det är att söka på transportstyrelsens hemsida, där kan du hitta din bils max hastighet. När du letar efter nya NOKIAN däck till din bil så måste du se till att däckets hastighetsindex är detsamma som din bils, eller högre. Det är till och med illegalt att köra på ett NOKIAN däck med ett hastighetsindex som understiger din bils max hastighetsindex.

Så här förvarar du dina NOKIAN däck

Även om däck från NOKIAN är både prisvärda och slitstarka så kan du själv hjälpa till att förlänga däckens liv. Det effektivaste sättet att göra detta är att förvara NOKIAN däcken på rätt sätt. Hur lämpligt en plats är som förvaringsutrymme är baserad på 3 faktorer: temperatur, uv-strålar och luftfuktighet. Den optimala temperaturen för däckförvaring ligger på ca 15 grader celsius. Det är också viktigt att det inte sker för stora temperaturväxlingar under tiden de ligger i förvar då detta kan leda till sprickbildning i gummit vilket i sin tur bidrar till att NOKIAN däcken slits fortare. Har man inget utrymmer som håller 15c så ska man i största möjliga mån se till att de i alla fall ligger inom spannet noll - tjugofem grader celsius och gärna då med så få temperaturväxlingar som möjligt. NOKIAN däck bör inte förvaras så att de utsätts för vatten. Om däcken ser blanka/fuktiga ut så är luftfuktigheten för hög, detta kan till exempel inträffa om du förvarar dem i en jordkällare. När vi säger uv-stålar eller uv-ljus så menar vi förstås solljus. Direkt solljus får däcken att torka ut betydligt fortare vilket får NOKIAN däcken att åldras i förtid. Ett tort och åldrat däck har mycket sämre vägegenskaper. Så för att summera: bästa stället att förvara dina däck är i ett lägenhetsförråd i en källare eller i ett källarrum i din villa. Du ska inte förvara dom i tex en carport eller i en jordkällare. Lösa däck kan med fördel förvaras stående. Däck på fälg, tex lättmetallfälg, kan förvaras liggande. Allt detta gäller givetvis oavsett om du har däck från NOKIAN eller ej.Vad är minsta tillåtna mönsterdjup på ett NOKIAN däck?

På sommardäck är det 1,6 mm och på vinterdäck är det 3 millimeter. Det är lagkrav på vinterdäck från 1 december till den 31 mars och det är olagligt att köra på dubbdäck mellan den 16 april och den 30 september. Detta gäller oavsett om man kör på NOKIAN däck eller ej.


Hur lång är leveranstiden på ett par däck från NOKIAN?

Leveranstiden på NOKIAN däck är vanligtvis 7 till 12 arbetsdagar


Kan jag se hur gamla mina däck är?

Om du tittar längs däcksidan på dina däck så kommer du att hitta en markering som börjar med "dot". På samma rad som den märkningen så kommer du att se en grupp med fyra siffror. Raden kan se ut ungefär såhär: dot a55n jbjr 4916. I det här fallet är det 4916 som representerar däckets ålder. De två första siffrorna är i vilken vecka däcken är tillverkade. De sista två siffrorna står för året. Så om vi ser 4916 så vet vi att däcken är tillverkade vecka 49 år 2016.


Alla modeller från NOKIAN

Visa mer


Visar 749 produkter