hero image VREDESTEIN

VREDESTEIN DÄCK

Genom mer än hundra års dedikerat arbete har VREDESTEIN kunnat förädla tekniken inom däckinnovation och prestanda, och på så vis etablera sitt varumärke som en av de främsta däcktillverkarna i Europa.

Så här förvarar du dina VREDESTEIN däck

Även om däck från VREDESTEIN är både prisvärda och tåliga så kan du själv hjälpa till att förlänga livet på däcken. Det effektivaste sättet att göra detta är att förvara VREDESTEIN däcken på rätt sätt. Hur lämpligt en plats är som förvaringsutrymme är baserad på 3 faktorer: temperatur, luftfuktighet och uv-strålar. Den optimala temperaturen för däckförvaring ligger runt cirka femton grader celsius. Det är också viktigt att det inte sker för stora temperaturväxlingar under förvaringstiden då detta kan leda till att gummit spricker vilket i sin tur bidrar till att VREDESTEIN däcken slits fortare. Har man inget utrymmer som håller 15c så ska man i största möjliga mån se till att de i alla fall ligger inom spannet 0 - 25 grader celsius och gärna då med så lite temperaturförändringar som möjligt. VREDESTEIN däck bör inte förvaras så att de utsätts för vatten. Om däcken ser blanka/fuktiga ut så är luftfuktigheten för hög, detta kan till exempel inträffa om du förvarar dem i en jordkällare. När vi säger uv-stålar eller uv-ljus så menar vi förstås solljus. Direkt solljus får däcken att torka ut betydligt fortare vilket får VREDESTEIN däcken att åldras i förtid. Ett åldrat och tort däck har mycket sämre vägegenskaper. Så för att summera: bästa stället att förvara dina däck är i ett källarrum i din villa eller i ett lägenhetsförråd i en källare. Du ska inte förvara dom i tex en jordkällare eller i en carport. Lösa däck kan med fördel förvaras stående. Däck på fälg, tex lättmetallfälg, kan förvaras liggande. Allt detta gäller givetvis oavsett om du har däck från VREDESTEIN eller ej.

Hur snabbt får jag åka på ett VREDESTEIN däck?

Alla däck, oavsett om de är från VREDESTEIN eller ej, har en maxgräns för vilken hastighet de tål. Detta kallas för hastighetsindex på svenska eller speed index på engelska. Det finns angivet på däcket, du finner det i slutet på däckbeteckningen. På ett VREDESTEIN däck med beteckningen: 195/55r16 92v så är det den sista bokstaven v som är hastighetsindexet. Detta kan sedan översättas med hjälp av en tabell. I tabellen ser vi att v är lika med 240 kilometer i timmen. Alla bilar som är som blivit tillverkade från 98 och framåt har ett max hastighetsindex. Det ska stå angivet i registreringsbeviset. Ett annat sätt att ta reda på det är att söka på transportstyrelsens hemsida, där kan du hitta din bils max hastighet. När du letar efter nya VREDESTEIN däck till din bil så måste du se till att däckets hastighetsindex är detsamma som din bils, eller högre. Det är till och med illegalt att köra på ett VREDESTEIN däck med ett hastighetsindex som understiger din bils max hastighetsindex.

Däck med fälgkantsskydd fårn VREDESTEIN?

Flera av de större däcktillverkarna saluför nuförtiden däck med inbyggt fälgkantsskydd. För att urskilja om ditt VREDESTEIN däck har fälgkantsskydd så kan du titta efter någon av följande beteckningar: mfs, rpf, fp, fr, fsl eller ml. Om däcket har fälgkantsskydd så står någon av dessa förkortningar tryckta på hjulsidan. Fälgkantsskydd kan se ut på lite olika sätt, mycket beroende på tillverkare, men enkelt uttryckt kan man säga att det är en förstärkt gummikant som ska hindra att fälgen tar i till exempel trottoarkanter. Detta är speciellt behövligt på däck med låg profil där det, jämfört med ett klassiskt däck, inte finns så mycket gummi som skyddar fälgen. När du letar efter ett VREDESTEIN däck med fälgkantsskydd på hjulonline. Se så ska du som sagt titta efter någon av förkortningarna som vi nämnde ovan. När du tittar på produktkortet på respektive VREDESTEIN däck så hittar du den förkortningen vid underrubriken märkt: information.



Bör man laga ett runflat däck?

Det kan gå att laga ett runflat däck med en teknik känd som tubeless lagning. Men detta fungerar bara om man tex har kört in något i mönstret ( tex en skruv eller en spik ) och om du har kört däcket helt tomt på luft eller med lågt tryck under längre tid så måste däcket ersättas.


Finns det runflat däck från VREDESTEIN?

När du letar efter däck på hjulonline. Se så kan du bocka för om du bara vill visa runflat däck i resultaten. De flesta stora däckmärkena tillverkar runflat däck.


Hur snabbt får jag åka med ett VREDESTEIN däck?

Det beror på VREDESTEIN däckets speedindex. Du bör inte montera ett däck med lägre hastighetsindex än vad din bil är klassad för. Du kan få böter om du blir stoppad i en kontroll.


Alla modeller från VREDESTEIN

Visa mer