hero image OVATION

OVATION DÄCK

OVATION däck tillverkas av det Kinesiska bolaget Shandong Hengfeng Rubber & Plastic Co och har bara funnits på marknaden sedan 1995 så jämfört med giganterna i branschen så är det ett relativt ungt märke. Men på dessa snart 40 år de har hunnit bygga sig ett bra rykte. De tillverkar däck i budget klassen och riktar sig främst till personbilar, VAN, SUV och 4X4.

Bra däck från OVATION minskar risken för vattenplaning

I korthet kan man säga att en vattenplaning uppstår när slitbanan, alltså mönstret, på ditt däck inte klarar av att forsla bort de vatten som finns mellan ditt däck och vägbanan. När du kör på vått underlag bildas det en liten våg framför varje däck. Denna våg trycks sedan undan av de avledande spåren eller rillorna som finns i ditt OVATION däcks mönster, mycket av vattnet trycks ut åt sidorna och en liten del färdas i de längsgående spåren. Vad som i slutändan avgör om du får en vattenplaning är dina OVATION däcks förmåga att fördela bort hela vågen. När de inte längre klarar av det så börjar du surfa på vågen i stället för igenom den och när det väl händer så mister du all förmåga att både bromsa och styra ditt fordon. Vart gränsen för vattenplaning går beror på 3 faktorer, hur mycket vatten det är på vägbanan, mönsterdjupet på dina OVATION däck och den hastighet du färdas i. Det bästa sättet att förebygga vattenplaning är alltså att sänka hastigheten vid körning i vått väglag och att byta dina gamla, slitna, däck mot nya OVATION däck i tid. Lagen säger att vi måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup på sommardäck och 3 mm på vinterdäck men enligt många experter i branschen är det för egentligen för lågt. Både OVATION och andra däcktillverkare råder dig till att köpa nya däck redan när mönstret går ned under 4 mm. Så bra däck från OVATION i kombination med anpassad hastighet är alltså det bästa sättet att förebygga risken för vattenplaning.

Racingdäck eller vanliga däck från OVATION

Racingdäck, tävlingsdäck, slicks, race-däck, semi-slicks, bandäck eller r-däck: kärt barn har många namn! Det vi menar när i vi pratar om r-däck är däck avsedda och tillverkade för bankörning och tävling. Det finns några r-däck som är godkända för körning på allmän väg men vi avråder ändå starkt från att montera r-däck på en vanlig bruksbil. Ett bandäck skiljer sig mycket från ett vanligt bildäck från OVATION. För det första så är däcksidan mycket styvare för att klara av att stå emot belastningen som uppstår vid kurvtagning i hög hastighet. Detta påverkar såklart komforten i kupén negativt. En annan sak som skiljer är gummiblandningen. Ett slicks däck har mycket mycket bättre greppförmåga än ett vanligt däck men bara när de har nått sin arbetstemperatur! När däcket fortfarande är kallt kan greppet vara mycket sämre jämfört med ett vanligt däck från OVATION. Ytterligare en skillnad är livslängden, ett r-däck är helt enkelt inte tillverkade för att vara hållbara över tid som vanliga däck från OVATION är. Ett bandäck är också betydligt dyrare än vanliga däck från OVATION.

Kontrollera att du har rätt tryck i dina OVATION däck

Oavsett om du kör med sommardäck eller vinterdäck så är det viktigt att du har rätt ringtryck eller däcktryck i dina OVATION däck. Om du har felaktigt ringtryck så kan det ha negativ påverkan på väghållningen och i värsta fall kan det till och med leda till punktering. Det kommer också göra att dina OVATION däck slits ojämnt och har du för lågt tryck i dina OVATION däck så kan din bils bränsleförbrukning öka. Rätt däcktryck brukar står angivet i bildens handbok. Det kan även stå tryckt i tanklocket eller under instrumentpanelen. Om du inte har möjlighet att kontrollera däcktrycket hemma så kan du besöka en bensinstation. De har nästan alltid ett skåp med tryckluft, där kan du både korrigera och kontrollera trycket så att det överensstämmer med vad som rekommenderas för din bil. Med rätt tryck så kommer dina OVATION däck att hålla mycket längre!Vad är minsta tillåtna mönsterdjup på ett OVATION däck?

På sommardäcken är det 1,6 millimeter och på vinterdäcken är det 3 millimeter. Det är lagkrav på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars och det är olagligt att köra på dubbdäck från 16 april till den 30 september. Detta gäller oavsett om man kör på OVATION däck eller ej.


Har OVATION tillverkat några r-däck?

Det är bara några däcktillverkare som gör bandäck som är godkända för svensk väg. Vi avråder starkt att montera r-däck på en bruksbil.


Får jag blanda däck från OVATION med andra fabrikat?

Det är inte olagligt att blanda däck av olika fabrikat, men det är inget som rekommenderas. Om du måste blanda så se till att ha däck av samma fabrikat på samma axel.


Alla modeller från OVATIONVisar 2 produkter