Allt om Lufttryck däck

Att veta vilket däcktryck man har är rätt enkelt, svaret finns alltid på bilens instruktionsbok eller vid tanklocket. Lufttrycket är något som kan mätas med följande:

  • Tryckmätare – klassisk mätare som finns på verkstäder.
  • Digital mätare – du sätter i stickan i ventilhålet och får reda på trycket.
  • TPMS – moderna bilar har inbyggd lufftrycksmätare i ABS alt så har däcket TPMS.

Vilket lufttryck ska min bil ha?

Att underhålla däcket är idag det viktigaste du kan göra för din bil, just ”luftryck däck” är ett fenomen som förekommer ofta vid bilsamtal med andra bilister. Vilket tryck man ska ha beror på olika scenarion.

Experternas tips: Kör du en fullastad bil så kan det vara bra att öka lufftrycket en aning.

 

 

Varför är det viktigt att ha rätt lufttryck?

Eftersom underhåll av dina däck är så viktigt för din säkerhet och din bils övergripande prestanda så är det därför viktigt att veta vilket däcktryck som är rätt för ditt fordon.

Lufttrycket i däck mäts i pund per kvadrattum, eller PSI; Vanligtvis ligger det rekommenderade trycket mellan 30 och 35 PSI.

För att lära dig vad ditt däcktryck ska vara, leta efter tillverkarens rekommendation, oavsett om du kör en Mercedes Vaneo, Volvo V50 eller någon annan bil så finns en tabell med rekommenderat tryck tryckt på en etikett inuti din bil. (se annars tanklock)

Beroende på fordon kan den här etiketten finnas på kanten av fordonets dörr, på dörrposten eller i handskfacket. Etiketten ger vanligtvis rekommendationer för både fram- och bakdäck och reservdelar, och det är viktigt att du följer dessa riktlinjer. (När du håller på med det, kontrollera också luften i ditt reservdäck.

Man tappar alltid ”tryck” med tiden

Det tappar lufttrycket över tiden.) Även efter att du har bytt ut dina däck gäller samma tryckriktlinjer på bilen.

OBS olika storlekar har olika lufftryck. Se över storleken om du är osäker, kontakta order (a) hjulonline.se.

Om dina däck är större än de lagermodeller som kom på din bil och du är osäker på den rekommenderade PSI, kontrollera däcksidoväggen för att hitta den maximala kalla PSI-nivån.

 

Vad är lösningen för att alltid ha rätt lufttryck på däcken?

Din bils TPMS , däcktrycksövervakningssystem, mäter luftmängden i dina däck så att du vet om dina däck är ordentligt uppblåsta eller inte. Just tpms så kallade däcktryckssensorer finns i bilar nyare än 2014. Har du en äldre bil än det så beklagar vi :/ finns inget bättre än att ha dessa sensorer monterade.

Vintern vs Sommaren

Att ofta kontrollera din PSI blir ännu viktigare på hösten och vintern, när utetemperaturen sjunker och väderförhållandena fluktuerar och dina däck tappar luft snabbare.

Generellt sett kommer ditt däck att få eller förlora en PSI för varje 10-graders temperaturförändring, vilket innebär att om du plötsligt sjunker 30 grader kan du förlora tre PSI över natten. Om dina däck redan var låga kan detta orsaka däckskador, styrproblem eller till och med en punkering.

Vad är ett bra däcktryck för din bil?

Däcktryck är viktigt, mycket viktigare än vad många tror. Hälften av alla bilägare kör faktiskt omkring med ett lägre tryck i sina däck än vad som är rekommenderat. Visste du att om däcktrycket är för lågt eller för högt, så slits däcken snabbare och ökar risken för att de ska gå sönder? Säkerheten minskar också radikalt om det är ett felaktigt tryck, och som om detta inte är nog så ökar också förbrukningen av bränsle om trycket är för lågt. Därför är det bra att med jämna mellanrum kolla upp vad för däcktryck din bil har.

De flesta ser över bilens däcktryck när skiftet mellan sommardäck och vinterdäck sker, sedan går det ett halvår innan man tänker på det igen. Men ett sådant förfarande kan få stora konsekvenser. Nedan får du information om varför du ska se över vilket tryck du har i dina däck oftare än så.

När ska man kolla på däcktrycket?

Om du ligger på ett lägre lufttryck än 80 procent dina däck minskar däckets livslängd med 20 procent, och om du ligger så lågt som omkring 70 procent lufttryck förbrukas däcken inom ett år. Som du ser är det viktigt att följa biltillverkarens rekommendationer. En bra regel är att kolla upp trycket månadsvis.

Varför har bilar olika?

Vilket lufttryck som passar dig bäst varierar från bil till bil, och för att kolla upp detta kan du använda olika verktyg som finns tillgängliga på webben.

Om du vill kontrollera ditt däcktryck själv så är det lätt, följ bara dessa steg:
1. Skruva ur ventilen
2. Sätt dit en lufttrycksmätare (kostar oftast under en hundralapp)

Om du har för vana att göra detta en gång i veckan så upptäcker du lätt om det skett någon förändring i lufttrycket.

Det finns flera faktorer som styr vilket däcktryck du ska ha till din bil och generellt så varierar detta mellan 2,5-3,4 Bar, men kolla upp vad som gäller för just dina däck.

Hur tolkar jag en lufttryckstabell?

Kostnadsfri tabell finns hos bilens tillverkare. Du hittar även svaret i bilens tanklock.