Vad är året runt däck?

Året runt däck kallas även för allround-däck och dessa är till för att användas året om. Men de lämpar sig inte lika bra i Sverige då vädret skiftar kraftigt med tanke på de olika årstiderna.

Däremot passar de bättre i länder där vädret är mer jämt. I de nordiska länderna behövs sommar- och vinterdäck med tanke på att de ska klara av kallt vinterväder samt varmare väder.

Det finns dock en god tanke med att ha allround- däck när det gäller ekonomin eftersom det blir dyrt att behöva byta däck varje år. Även miljön gynnas av att man kör med samma däck året runt.

Får man åka med dessa däck i Sverige eller är det förbjudet?

Det finns ingen lag som förbjuder användandet av året runt däck i Sverige. Dock rekommenderas det inte eftersom däcken kan vara farliga att åka med på sommaren. Risken för att få vattenplaning ökar med dessa däck och gummit tenderar att förstöras snabbare. Med andra ord slits däcken snabbare än sommardäck.

Vilka fördelar finns det med året om däcken?

Även om dessa däck inte passar i Sverige så finns det många fördelar med dem. De sliter ofta inte lika mycket som vanliga vinterdäck och har dessutom längre hållbarhet. De har även lägre rullmotstånd vilket betyder lägre bränsleförbrukning.

Med andra ord är det billigare att åka med året runt däck. Dessutom upplever många förare att däcken inte låter lika mycket som exempelvis vinterdäck.

Få nackdelar

Även om dessa däck har sina fördelar så har de sina nackdelar i ett så kallt land som Sverige. För att en körning ska bli så säker som möjligt krävs det bra sommar- och vinterdäck. Vinterdäck kan vara antingen dubbfria eller dubbade och de ska vara märkta med M och S.

Det bästa är att välja vinterdäck (dubbdäck eller friktionsdäck) till vintern och sommardäck till sommaren.