Vinterdäck lag – vad gäller 2021?

Vinterdäckslagen bestämmer när det är dags att skifta däck. En personbil ska mellan 1 december till 31 mars ha vinterdäck monterade.

Datumen du inte ska missa

Vinterdäckslagen bestämmer när det är dags att skifta däck. En personbil ska mellan 1 december till 31 mars ha vinterdäck monterade.

Vem gäller lagen?

Denna lag gäller även lätt lastbil samt bussar som väger under 3,5 ton. Dubbdäck tillhör vinterdäck och det finns regler kring även detta när de får användas. Dubbdäck får sitta på bilen mellan 1 oktober till 15 april, så länge det råder vinterväglag. Att avgöra huruvida det råder vinterväglag är inte alltid det enklaste och det är alltid polisen på plats som avgör.

Vinterdäck lag ❤️ Regeringens nya förslag  

Vad är vinterväglag?

På Transportstyrelsen sida finns det två olika tolkningar av vinterväglag. Den äldre tolkningen sa att det var vinterväglag så länge det fanns snö, frost eller is på själva vägbanan eller på angränsande vägar. En nyare tolkning, säger att det är vinterväglag när det finns is, snö, frost eller snömodd på hela eller delar av vägen samt att det är polisen som avgör.

Vad bör man tänka på?

Det gäller även att tänka på detta när du ska ut och resa med din bil. Startar du bilen på en plats, där det är sommarväglag och ingen snö och is, men beger dig till en plats där det råder vinterväglag och du har sommardäck på, så kan det bli lite dumt. Det är en god idé att följa datumen som säger när du ska sätta på dina vinterdäck.

Varför är det viktigt att välja rätt däck?

Det kan kännas svårt att veta vad du ska välja för vinterdäck kanske? Det avgör oftast var du bor och vilka typer av vägar du kör. Kör du mycket på vägar med is så är ett dubbdäck det bästa, då det ger ett mycket bättre grepp på detta underlag. Ett friktionsdäck passar bättre på vägar som vi har i Norden, utöver isiga vägar då förstås. Du kan även rådfråga din däckhandlare om vad du ska välja för typ av vinterdäck till just din bil.