Vad betyder M+S däck?

M+S står för engelskans ”Mud and snow”, som betyder lera och snö på svenska. M+S däck är alltså vinterdäck som är utvecklade för att klara både snöiga och leriga väderförhållanden.

Är det lagligt med M+S däck?

I Sverige är det lag på att man ska ha vinterdäck under vinterhalvåret just för att det är sådana väderförhållanden i Sverige, och med M+S märkta däck på bilen så minskar risken för olyckor.

Hur är mönsterdjupet på M+S märkta däck?

Mönsterdjupet måste dock vara minst 3 mm för att däcken ska vara godkända att köra med på svenska vägar. Men det betyder inte att man inte får ha ett mönsterdjup som är bredare än 3 mm. Det är bara bra om mönsterdjupet på däcken är bredare, för en ännu säkrare körning.

Varför kan man ha M+S däck året runt?

Vinterdäcken kan också komma med dubb, som gör att de greppar bättre när det exempelvis är mycket snö, men det finns alltså vinterdäck med och utan dubbar, så länge märkningen finns så kan du köra året om.

Hur länge håller M+S däck?

Ett par nya däck är givetvis det allra bästa eftersom de ger bäst skydd och får bäst grepp om vägarna. M+S däck är märkta med ”M+S” just för att man ska se att det är M+S märkta bildäck. Biltillverkare har speciellt framtagit vinterdäcken för att man ska kunna köra säkert på vägarna, samt få en roligare bilkörning.

Vinterdäckslagen är tydlig

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck i Sverige, men man får ha vinterdäck även före och efter de datumen om det råder vinterväglag.

Läs mer om vinterdäckslagen

Däcken har ett bredare mönsterdjup än vad sommardäck har och får alltså ett bättre grepp om vägarna, därmed minskar risken för olyckar.

Tips för bättre hållbarhet

Men för att få den optimala körningen så är det bra att med jämna mellanrum kontrollera lufttrycken i däcken eftersom de alltid går åt lite luft när man kör med de. På så sätt kan man lättare upptäcka om man till exempel har pyspunka på något utav däcken. Men att ha ett bra lufttryck i däcken är också viktigt för att få den bästa körningen.

Källa https://www.transportstyrelsen.se/vinterdack