Vad är terrängdäck för något?

Behövs verkligen speciella däck för att köra offroad i terrängen?

Ja, för att locka fram de riktiga egenskaperna hos terrängbilar, vid körning i terrängen vid sidan av det normala vägnätet, är det nödvändigt att fordonet har lämplig däckutrustning.

Varför har man terrängdäck?

Terrängdäck är konstruerade för att fungera särskilt bra där vanliga vägar tar slut. Däcken har oftast ett ordentligt grovt och öppet mönster. Detta ger ett bättre grepp när underlaget är löst och slirigt. Samt att mönstret ”självrensar”, vilket betyder att mönstret inte täpps till av fuktig jord och klistrig lera. Ofta finns även mönsterklackar på däckens sida, för att skydda mot vassa stenar, samt ge bättre dragkraft på löst underlag.

Finns det olika däck för terrängkörning?

Det finns däck för terräng med olika egenskaper, beroende på vilket underlag som är aktuellt att köra på. Exempelvis sand och stenig terräng, eller lerigt underlag.

  • ”Ett annat ord är offroad däck”

Vad är skillnaden mellan vanliga däck och terräng?

Vanligtvis har terrängdäck / offroad däck högre profil, högre däcksida, jämfört med däck som är avsedda för vanliga vägar. Detta ger bättre fjädrande egenskaper, skyddar fälgarna, samt möjlighet att köra med lägre lufttryck i däcken. Lägre lufttryck ger bättre grepp mot underlaget.

När bör man montera terrängdäck?

Det är många som monterar väldigt stora däck på sina terrängfordon, främst för att det ska se coolt ut. Men det finns även fördelar med extremt stora däck vid terrängkörning. Ett däck med stor ytterdiameter rullar lättare över stenar och andra hinder, jämfört med ett litet däck.

Varför är det bättre med ”normala” däck?

Det större däcket har bättre bärighet på löst underlag. Fälgarna skyddas bättre mot skador, om däckets sida är hög och rejält tilltagen.
Men det är inte bara att montera stora däck på terrängfordonet. Ofta måste bilen anpassas för däck med stor dimension.

Exempelvis kan fjädringen behöva höjas, och skärmkanterna modifieras.

Hur kan bilen ta skada av felaktiga mått?

Det är inte önskvärt att däcken skadar bilen, eller att bilen skadar däcken. Om fordonet används i daglig trafik, kan det vara vettigt att undvika de allra mest extrema däckalternativen. Vanliga storlekar fungerar naturligtvis också att köra i terräng med. Det viktigaste är att terrängdäcken är anpassade för den terräng och det underlag som är tänkt att köras på.