Vinterdäck datum

Varje vinter, när första snön kommer, börjar frågan dyka upp. ”När måste du byta till vinterdäck”? Vi ska försöka reda ut begreppen och datumen så det inte längre råder något tvivel.

Datumen som gäller för vinterdäck

Du måste inte byta till vinterdäck om det inte råder vinterväglag. Vinterväglag är det om det är snö, is, snömodd eller frost på vägbanan.

Läs mer om vinterdäckslagen

Så länge det är torra vägar utan frost så kan du köra med sommardäck. Det som är viktigt att komma ihåg är att om det blir snabbt omslag i vädret så kan du inte använda din bil den dagen.

Vinterdäck eller likvärdig utrustning måste användas på vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.

Hur tolkar man vinterdäck?

Med vinterdäck menas odubbade däck som även kallas för friktionsdäck eller däck med dubb. Har du odubbade däck kan du använda dem året runt och behöver inte byta dina däck. En likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Vilka datum gäller för dubbdäck?

Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april. Om det råder vinterväglag övrig tid eller befaras bli det så får dubbdäck användas då också. I övrigt begränsas användningen av dubbdäck då de river upp vägbanan och frigör farliga partiklar i luften. I vissa städer kan det finnas gator som du inte får köra på med dubbdäck utan endast odubbade däck. Om det finns såna begränsningar så meddelas det genom vägskyltar. Du får inte ha både dubbdäck och friktionsdäck på samma fordon oavsett vinterdäck datum eller tid på året.

Undantag

Om du endast ska åka och besiktiga bilen får du köra utan vinterdäck även om det är vinterväglag. Detta gäller även om du har en bil som är äldre än trettio år. Det finns fler undantag som du kan läsa mer om på Transportstyrelsens sida. Men självklart ska du både för din egen, fordonets och andra trafikanters skull försöka undvika att köra med sommardäck när det är halt ute.