Byta däck datum – vad gäller?

När det gäller däckbyte finns det flera datum att hålla reda på. Dessa datum handlar om när vinterdäck är tillåtet och inte.

Datumen när du ska byta däck

  • 1 december till 31 mars: Vinterdäck SKA användas
  • 1 oktober till 15 april: Vinterdäck FÅR användas
  • 15 april- 1 oktober: Vinterdäck får INTE användas

Om det råder vinterväglag får du dock använda vinterdäck (och dubbdäck) även innan 1 oktober och efter 15 mars.

Varför finns regler för däckbyte?

Dessa regler handlar om att vinterdäck ska användas när det behövs, men att de sliter på vägarna för mycket för att att användas året om.

Om man precis har tagit körkort eller ska byta däck för första gången kanske man funderar på varför man inte bara använder vinterdäck året om, men det handlar alltså om att de inte ska användas mer än när de behövs eftersom de riskerar att slita ut vägarna. Detta resulterar dels i att partiklar frigörs i naturen, dels i att vägarna måste underhållas oftare för att vara säkra. Regeringen har skapat många motioner kring frågan.

Finns det året-runt-däck?

Nja, blir tyvärr svaret här även om det visserligen finns däck som benämns som året-runt-däck. De är dock i princip aldrig lämpade för ett skandinaviskt klimat där det kan vara både is och snömodd även i de södra delarna. Dubbfria vinterdäck är dessutom sällan lämpade på sommarväglag där man i stället löper risk för vattenplaning.

Hur finner jag bra däck?

Det är svårt att finna däck som klarar klimatet året runt, men om du känner till klimatet väl där du bor, och har möjlighet att använda något annat transportmedel (buss eller en annan bil med däck som är direkt klassade som vinterdäck till exempel), kan du naturligtvis använda året-runt-däck. Tänk på att det alltså inte endast handlar om att undvika snö och is, utan att det också handlar om att undvika vattenplaning på sommaren.

Kör säkert om vintern

Glöm inte bort att kontrollera mönsterdjupet i samband med att du byter däck. Det samma gäller däcktryck och att bultarna är åtdragna.