Sommardäck datum – vad gäller 2021?

Rekommendationen på att byta till sommardäck är 15 april. Har du vinterdäck efter 15 april riskerar du att få böter.

Varför finns sommardäck lagen?

I Sverige är det lag på att byta till vinterdäck eftersom det kan vara en livsfara att köra med sommardäck på vintern. Det finns dock ingen lag på att man får köra med vinterdäck på sommaren, däremot finns det gator i Sverige där det är dubbdäcksförbud.
Körning med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september om ej vinterväglag råder) – Lawline

Varför måste man byta enligt datumen?

Det är dock en rekommendation att byta till sommardäck på sommaren eftersom dubbdäck sliter på gatorna, varför det är dubbdäcksförbud på vissa ställen.
Dessutom sliter man mer på vinterdäcken om man kör med de på sommaren eftersom de är utformade för att köra på is och snö (därav sommardäck datum).
Sommardäck är utformade för att köra under vår – och sommarperioderna och därför bör man byta till sommardäck när det råder vår och sommar.

När bör man byta sommardäcken?

Rekommendationen på att byta till sommardäck är från 15 april, det förutsätter givetvis att det inte är is och snö kvar på vägarna. Lagen om vinterdäck säger att man måste ha vinterdäck på bilen från 1 december till och med 31 mars, om det inte råder vinterväglag. Om det fortfarande är vinter efter 31 mars får man givetvis behålla vinterdäcken på.

Hur lite mönsterdjup är godkänt?

Förutom att sommardäcken är utformade att köra med under sommaren, så får man också en lättare och behagligare körning med sommardäcken på. Ett sommardäck måste minst ha 1,6 millimeter för att det ska vara godkänt enligt lag. Men rekommendationen är att man har 3 millimeter i mönsterdjup för att få en optimal körning. Ju bättre mönsterdjup desto bättre grepp får man om vägarna, det resulterar i en säkrare och bekvämare körning.

Risken för vattenplaning minskar med bra däck

Dessutom minskar risken till att man kan få vattenplaning när man kör om man har ett bredare mönsterdjup på däcken. Det är också bra att hålla koll på däckens lufttryck eftersom de också bidrar till både körning och miljön, samt den personliga ekonomin.

Vilket lufttryck bör jag ha?

Man rekommenderar att ha lite mer luft i däcken än vad som sägs eftersom det har visat ge bäst effekt. Men det är alltså bra att kolla luften med jämna mellanrum, på så sätt kan man också upptäcka om man exempelvis har pyspunka.