När ska man byta till sommardäck

2017-08-25 13:02:29 | av: Stefan Söderberg

Mellan 16 april och 1 december ska du ha på sommardäck på din bil, enligt lag. Dock får du sätta på dem redan 16 mars, om väglaget tillåter det. Skulle det mot förmodan börja snöa och det åter igen blir vinterväglag, så har du rätt att byta tillbaka till vinterdäck fram till just 16 april. Du får inte använda sommardäck tillsammans med vinterdäck. Undantag finns, om du råkar ut för en punktering. Då får du ha ett sommarreservdäck, men bara fram till närmaste verkstad.

Nya däck överlag bör ha ett mönsterdjup på 8–9 mm. Det minst tillåtna mönsterdjupet på ett sommardäck är 1,6 mm. Har du däck som ligger under detta, så är det läge att investera i nya sommardäck. Du bör helst ha sommardäck som ligger över 3 mm, då dessa fungerar bättre mot vattenplaning. När det är dags att byta till sommardäck, så ska du byta alla fyra på en och samma gång. Om det inte är möjligt, så se till att byta båda däck på samma axel. Om du bara skulle byta ett enda däck på din bil, så riskerar du att få mycket försämrade egenskaper när du kör. Detta gäller även kompletta hjul!

Sommardäck har en annorlunda gummiblandning mot vad det finns i vinterdäcken. Dessa däck är känsliga för temperaturskillnader och om det blir kallt ute så kan de hårdna. Det påverkar din bils prestanda. Därför är det inte bra att använda sommardäck på vintern.

Det är tillåtet att köra på det som kallas för allrounddäck, friktionsdäck eller dubbfria däck året om. Dock är det inget att rekommendera! Även om de har egenskaper som gör att de är godkända för vinterväglag, så är de sämre, både på sommarväglag och isiga vägar. Dessa typer av däck har ofta ett helt annat däckmönster, som fungerar sämre vid vattenplaning, samt att det även har en längre bromssträcka på underlag som är våta eller torra.